Biografie

Profiel:   Henk Laverman

De carrière van Henk is die van metaalbewerker tot algemeen directeur van een automatiseringsbedrijf. Van LTS metaal naar HBO personeel en organisatie.  Van netjes in een snel pak van Boss naar hobby vogelfotograaf in kleding van Stealth Gear.  Kortom een complete metamorfose.

Bijna dagelijks ben ik bezig met het fotograferen van vogels. Sinds 1 september 2012 ben ik eerder met werk gestopt en kan mij volledig richten op mijn hobby van vogelfotografie.  Op dit moment ben ik nog net 63 jaar, maar voel mij nog een jongen van 18 jaar die met veel passie bezig is met vogelfotografie. Het is een boeiende hobby, aangezien diverse aspecten een rol spelen bij het uitoefenen van vogelfotografie. Een goede voorbereiding is het halve werk. Foto materiaal op orde hebben, locatie uitzoeken, de reis er naar toe en vervolgens veel tijd besteden op de vogellocatie om de gewenste foto’s van vogels te maken.  Daarbij komt nadrukkelijk het lang wachten tot het juiste moment naar voren. Recentelijk heb ik  ruim 13 uur lang in een vogel hut gezeten om te fotograferen.  Het allerbeste is natuurlijk dat de vogels naar je toe komen. Dat vraagt sowieso om veel geduld. Moet zeggen dat ik daarover wel beschik.

Het is een kwestie van regelmatig kicken. Het moment van de vogels kunnen spotten, ze vastleggen met de camera en op de display beoordelen of het gelukt is. Daarna thuis op de computer weer bekijken en bewerken. Uiteindelijk de resultaten op websites plaatsen en kickmomenten ontvangen als anderen je fotowerk positief ervaren.

Op het strand van Terschelling 

Hier lag ik op het strand van Terschelling om Drieteenstrandlopers te fotograferen.

 

De uitdaging.

Onder het motto “morgen maak je de beste foto” ligt er altijd een uitdaging om het beter te doen. Bij vogelfotografie komen veel technische aspecten voorbij die een rol spelen bij het realiseren van een mooie foto. Denk hierbij aan camerastandpunt, liefst zo laag mogelijk, zodat op ooghoogte van een vogel een foto gemaakt kan worden. Het aanwezig licht, maar zeker ook de wijze waarop het licht tot uitdrukking komt bij vogelfotografie. Strijklicht (licht van opzij), Frontaal licht, veel of weinig licht bepaald direct de sluitersnelheid. Met name in bosrijke vogelkijkhutten speelt het licht een grote rol. Daarentegen kun je op het strand langs de kust juist veel licht verwachten, vanwege het open karakter. Vaak speelt hierbij de reflectie van het licht op het water of strand ook nog een rol. Bij tegenlicht krijg je weer te maken met het nadrukkelijk overbelichten van je camera instellingen. Over het algemeen wil je het harde licht voorkomen, aangezien het wit en zwart lastiger is om goed te belichten. Bovendien heb je dan altijd te maken met schaduw werking.  Daarom fotografeer ik ook vaak vroeg in de morgen of laat in de middag/avond. Het zogenaamde gouden uurtje genoemd. Dan ben je meestal verzekerd van fraai licht. Bovendien zijn dan de vogels ook actiever.  Zacht, warm en koud licht geven allerlei effect op de vogel tijdens vogelfotografie. Het goed kennen van je camera is dan van essentieel belang om goede foto’s te maken. Met ‘vallen en opstaan’ heb ik alles wel een keer verkeerd gedaan. Door te doen leer je van je eigen fouten. Daarnaast probeer ik altijd informatie over vogelfotografie te delen met mensen die ik ontmoet.

 

 Vanaf Sloep Wieden-Weerribben fotograferen.

Het fotograferen van de Zwarte Sterns bij De Wieden/Weerribben vanaf een sloep.

 

Vogelgedrag leren herkennen.

Bij het observeren van vogels probeer ik naast het fotograferen ervan ook het gedrag te leren van de verschillende soorten, zodat ik beter kan inspelen om op het juiste moment het ultieme vogelgedrag vast te leggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het zogenaamd ‘Admiraal zeilen’ van de Fuut tijdens het paargedrag of de schrik reactie van een Watersnip waarbij de staartveren mooi gespreid worden getoond. Kortom ervaringen van vogelgedrag door vertalen in vogelfotografie.

Het genieten, de natuurbeleving is voor mij naast het fotograferen van vogels ook belangrijk. Ik ben zo’n type als ik het beheers vind ik er niets meer aan. Bij vogelfotografie, blijf je constant ontwikkelen en stappelen de uitdaging zich op. Enerzijds doordat de apparatuur steeds geavanceerder wordt en het bewerken van foto’s  een grotere rol in beslag neemt. Anderzijds dat je altijd weer een betere foto kan maken van een bepaalde vogelsoort. Andere locaties bieden vaak ook kans op andere soorten. Ik kan mij nu ook veroorloven om af en toe naar het buitenland te gaan om vogels te fotografen. Meestal ben ik in Friesland aan het fotograferen.

 Vanuit Belly Boat Friesland buitendijks

Het fotograferen vanuit een Belly Boat is één van de beste methodes om vogels te fotograferen.

Zoals je uit bovenstaande tekst en foto’s kunt afleiden maakt het mij niet uit vanuit welke omstandigheden ik vogels kan fotograferen. Als ik ze maar ongestoord goed kan benaderen of zij mij! Het water op en zo o.a. de Reuzensterns fotograferen is echt kicken. De vogels reageren totaal niet op je. Het is wel een tijd rovende manier om op de  locatie te komen. Het verplaatsen gaat behoed- en langzaam. Je hebt een waadpak aan, zit met je voeten en benen in het water. Soms ook met je ‘ballen’ in het water.  Je zit zeer comfortabel in zo’n Belly  Boat.  Je hebt alles bij de hand. Statiefhouder om je camera op te plaatsen (zie foto). Zakken voor eten en drinken, maar ook voor een urinefles, aangezien je een tijd lang op het water verblijft. Met je voeten over de bodem verplaats je de Belly Boat.  Bij het instappen en verlaten van de Belly Boat is je camera en lens in een waterdichte zak geplaatst om ongelukken te voorkomen. De Belly Boat heeft een perfecte camouflage ombouw, zodat je door vogels niet wordt gezien. Ondanks dat de lens er uitsteekt heeft het helemaal geen effect op de vogels. Wel natuurlijk rustig met je lens bewegen om geen schrik reactie te veroorzaken.

 

Henk bezig met Futen te fotograferen met waadpak.

Ik wens je veel kijk- en leesplezier op mijn website toe. Wellicht komen we elkaar eens tegen in het veld.

 

Henk Laverman

Foto's in "the picture":