Blog Velduil (Short-eared Owl) maart 2021
Waddenkust is bij uitstek de plek om Velduilen te fotograferen.
In dit beeldverslag wat ik hieronder zal laten zien, deel ik graag mijn passie voor vogelfotografie met jullie. Ik woon in Friesland en kom geregeld langs de Friese kust om vogels te fotograferen. Bij het maken van deze Blog over de Velduil werd ik geïnspireerd door de vele unieke fotografische mogelijkheden om deze overdag jagende Velduil te fotograferen. Passie voor vogelfotografie is nog leuker als je die kunt delen. Vandaar deze blog over de bijzonder mooie Velduil.
Klik op foto voor een weergave op 100 % formaat.
Spotten Velduil
Het spotten van een Velduil kan soms best lastig zijn. Ze verdwijnen door hun schutkleur geheel in hun natuurlijke omgeving. Urenlang kan je geen Velduil waarnemen en dan ineens zie je iets bewegen in het gras, of de Velduil komt met zijn prachtige kop met opvallende gele ogen boven het maaiveld uit. Die momenten zijn altijd gaaf om zelf te ervaren, kicken dus. Ook als de Velduil gaat vliegen om te gaan jagen vergroot uiteraard de kans om ze te zien.
Klik op foto voor een weergave op 100 % formaat.
Over de foto's!
De foto's zijn natuurlijk niet allemaal op de zelfde dag gefotografeerd. Daarom zijn de lichtomstandigheden ook zo verschillend. Dat maakt het fotograferen uiteraard ook boeiender. Ook de locaties waar ik de Velduil op de foto heb gezet zijn divers.
Klik op foto voor een weergave op 100 % formaat.
Onrustige Velduil.
Als je een Velduil op de grond spot en hij draait voortdurend met zijn kop alle kanten uit, dan is de kans groot dat hij een muis heeft gevangen. Opvallend is dat andere roofvogels dat snel in de gaten hebben; zoals Velduil, Buizerd, Blauwe Kiekendief en Torenvalk.
Klik op foto voor een weergave op 100 % formaat.
Kopveren gaan omhoog bij onraad!
Als de Velduil een andere roofvogel in de buurt ziet komen, gaat hij met zijn kopveren omhoog alvast indruk maken op zijn concurrent.
Klik op foto voor een weergave op 100 % formaat.
Stoere Torenvalk!
Je verwacht eigenlijk niet dat een veel kleinere Torenvalk de Velduil gaat aanvallen, om zijn muis af te pakken. Ik heb dit in het verleden vaak meegemaakt. Blijft sowieso uniek om erbij te zijn als zo'n gevecht plaatsvindt. Het zelfde zie je in het bos als een Buizerd een veel grotere Havik aanvalt om zijn prooi af te pakken. Ik was helemaal alleen op het moment dat het gevecht plaatsvond. Ik was dus op het juiste moment op de juiste plaats. Dat is het grote voordeel van véél vogeluren maken!
Klik op foto voor een weergave op 100 % formaat.
Een gevecht van 2 minuten!
Het hele gevecht heeft dik 2 minuten geduurd en ik heb 124 foto's ervan gemaakt!
Klik op foto voor een weergave op 100 % formaat.
Velduilen mogen ook graag op paaltjes zitten.
Tijdens het jagen zie je met regelmaat dat ze even rusten op een paaltje. Of vanuit die positie loeren naar muisjes.
Klik op foto voor een weergave op 100 % formaat.
Het fotograferen van vliegbeelden.
Tijdens het jagen laat de Velduil zijn uniek vlieggedrag zien. Met bovenstaande beelden van de Velduil krijg je een idee op welke wijze hij/zij dat doet. Soms hoog in de lucht, maar altijd in de wind op jagend. Dus let vooral op de windrichting. Ze kunnen soms ook vlak boven het gras jagen met een korte vleugelslag, die dan weer wordt herhaald. Bij het zien van een prooi verandert razendsnel de houding in een duikvlucht. Ook geeft het zonlicht in de rug de beste resultaten op een goed belichte Velduil, kortom; wind en zon in de rug is ideaal. Laat in de middag geeft mooi strijklicht en voorkomt in de meeste gevallen slagschaduw.
Ik gebruik het liefst sluitersnelheden van boven de 1/1250 sec, mijn voorkeur, als het mogelijk is qua lichtomstandigheden, 1/3200/1/4000 sec met een diafragma van f/ 7.1. Met minder licht kies ik dan voor f/5.6. In de meeste situaties moet ik dan ook de ISO-waarde aanpassen. In de regel staat deze meestal op ISO-800, bij hard licht pas ik deze naar benden aan en bij donker weer juist omhoog. In de meeste gevallen met een converter erop 1.4. Ik werk met een full-frame camera Nikon D850.
Klik op foto voor een weergave op 100 % formaat.
Lucht gevechten.
Het fotograferen van luchtgevechten tussen roofvogels is sowieso een kwestie van voortdurend geconcentreerd opletten. De gevechten vinden vaak hoog in de lucht plaats. Soms heb je gelukt dat bij de start van zo'n gevecht de vogels nog niet hoog in de lucht zijn en een eerste confrontatie is te fotograferen.
Ik fotografeer graag in de M-stand, omdat ik dan niet voortdurend moet corrigeren met - of + belichting. Ik kan mij dan volledig concentreren op het maken van vliegbeelden. Het grote voordeel is dat je los waar de Velduil ook vliegt (laag met begroeiing in de achtergrond of blauwe lucht) een goede belichting plaatsvindt. Je stelt vooraf je sluitersnelheid, diafragma en ISO in met neutrale belichting op bijvoorbeeld een donkere partij in het land. Controleer je histogram voor de juiste belichting. Daarna hoef je de instellingen niet te veranderen, tenzij de lichtomstandigheden wijzigen. Je bent dan in staat om snel te anticiperen als de vogel van de grond omhoog vliegt vast te leggen, met een goede belichting, of juist net andersom.
Klik op foto voor een weergave op 100 % formaat.